*

15.3.05

Hvordan sprenge kunst

Før jeg glemmer det, nå som Ragnfrid allerede har publisert denne, med lystig etterfølgende debatt:

KAN KUNSTEN DETONERA?

Syn og Segn og Borealis løyser verdsproblem palmesøndag.

Seminar/verkstad om og med kunst, politikk og aktivisme 20. mars kl 14 på Landmark/Bergen Kunsthall.

Møt festivalkomponist Terry Riley, Åse Brandvold (Adbusters), Jon Øystein Flink (forfattar), Olaug Nilssen, (forfattar), Michel Wenzer(regissør og komponist), Terje Dragseth (poet og regissør), Trygve Svensson (America vs America) og Eirik Vassenden (litterarturvitar).

SEND HELSING TIL BUSH!

Kontakt Hilde Sandvik eller Teresa Grøtan for meir informasjon - eller send epost til h[punktum]sandvik[alfakrøll]synogsegn[punktum]no


Spørsmålet om kunsten kan detonere lar seg lett besvare: selvsagt kan den det. Man gjør bare som følger:

1) Skap et hulrom inne i kunsten.

2) Fyll dette hulrom med sprengstoff - jeg kan anbefale f.eks. trinitrotoluene (TNT), C4 eller semtex.

3) Koble dette til et dertil egnet detonatoropplegg.

4) Still deg på trygg avstand og utløs/vent på tidsinstillingen. Se kunsten bryte sammen, sprenges, splintres opp, fly gjennom gallerirommet, rive ned veggene og ta seg igjennom dem ut til den virkelige verden.

5) Bemerk at dette ikke gjør noe særlig med den virkelige verden, men en hel del med gallerirommet. F.eks. blir det mye bedre, naturlig ventilasjon der(når røyken har lagt seg, altså).

NB: Bemerk også at mennesker som står i nærheten av kunsten når den detonerer sannsynligvis vil bli alvorlig skadet og/eller drept. Dette må du ta moralsk stilling til, noe som du sannsynligvis ikke vil ha lyst til dersom du er kunstner.

Dersom kunsten inneholder en selvdrevet strømkilde, er det bra, og da blir det på en mer direkte måte kunsten som detonerer.

3 Comments:

Blogger Susanne Christensen said...

Men her forudsætter du at kunsten er en dings på et museum. Hvordan sprænger man konceptkunst - jeg mener, konceptkunst udmynter sig jo også i et objekt, men er grundlæggende en idé, det vil sige, objektet er en forskydning, den samme forskydning som terrorismen foretager, er det ikke. Æ, og hvordan sprænge body art? Ja, så har vi roderiet.

March 17, 2005 8:59 am  
Blogger mrtn said...

Nu er det heldigvis sådan at ideer og koncepter ikke eksisterer uafhængigt af mennesker, så da placerer man bare menneskerne som indehaver ideen (konceptkunstnere, kunstelskere) på et dertil egnet sted og så detonerer man dem. Lidt mer organisatorisk og logistisk (og ikke mindst moralsk!) vrøvl på den måde, men det skal lade sig gøre.

Body art er slet ikke så svært at få sprængt som man skulle tro. Palestinerne og irakerne har fundet ud af en god metode der. Det involverer bare at fylde kunsten med dum ideologi, og så placere sprængstoffet på udsiden af kunsten, istedet for på indsiden. Fungerer egentlig på samme måde, bortsett fra at her er det mer kunsten som tager beslutningen om at detonere. Men, som du siger: så har man roderiet.

March 17, 2005 9:27 am  
Blogger Mikkel said...

Jeg er helt enig i at det er sjovt når ting sprænges i luften, gerne kunst.

Men selvmordsbombere er ikke kunstnere. De er derimod et af det mest interessante fænomener i moderne tid. Vi kan blive ved med at afvise dem som gale, fanatiske eller dumme, men før eller siden bliver vi tvunget til at analysere det de har gang i.

Man skal ikke gøre nar af palæstinere der sprænger sig selv i luften. De har det ikke særlig godt, ellers ville de nok ikke gøre det.

March 19, 2005 12:28 pm  

Post a Comment

<< Home